Определиха отбелязването на 3 март в Плевен като пример за съпреживяване на историята
Определиха отбелязването на 3 март в Плевен като пример за съпреживяване на историята / dariknews.archive

По време на презентация на тема „Туристическите следи на героичното време", начинът, по който се отбелязва националният празник 3-ти март в Плевен беше посочен като пример за ангажираност на местната общност.

Темата бе представена на дискусионен панел по време на 11-то изложение Уикенд туризъм в Русе от част от екипа на проект „Следите на героичното време: места на памет, свързани с националноосвободителните борби (1867-1878 г.)". Проектът има за цел да анализира местата на памет за личности и събития от националноосвободителните борби (1867-1878), като проследи етапите и начините на тяхното конструиране като „национални светини", и като изследва ролята им в поддържането на поредица от ритуални практики на честване и възпоменаване.

Презентацията проследи получените до момента резултати във връзка с теренната работа на специалистите от Русенския музей и Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей - БАН, чиято съвместна работа по проекта стартира в началото на 2015 г.

Доц. д-р Николай Ненов представи връзката между историческите възстановки за Априлското въстание и уикенд туризма, както и ентусиазма и патриотизма по форма на съпреживяване с историята. Владислав Атанасов от Регионален исторически музей - Русе, представи честванията по повод Националния празник Трети март в Плевен, като обърна внимание и на ангажираността на местната общност към отбелязването на празника. Валентин Воскресенски (ИЕФЕМ - БАН) обхвана възстановките по повод 139-годишнината от Априлското въстание с примери от Стара Загора, Брацигово и Клисура.

Искрен Великов от Регионален исторически музей - Русе показа многолюдно присъствие от реенактори в Бяла Черква и Стражица.

Всички примери показаха неразработена в сферата на туризма ниша, свързана с патриотичното възпитание, но и с пътуване, изживяване, хранене - т.е. представяне и развитие на туристически атракции в техните естествени форми.

Проектът „Следите на героичното време" е подкрепен от Фонд Научни изследвания към Министерство на образованието и науката и е с продължителност две години. Обхватът му е територията на цялата страна.