Общината се обяви в защита на вековните дървета в центъра на Плевен
Общината се обяви в защита на вековните дървета в центъра на Плевен / archiv.DarikNews

Ръководството на Община Плевен ще настоява да бъдат извършени необходимите действия от РИОСВ - Плевен, и Министерството на околната среда и водите за обявяване за защитен вид - вековно дърво, двата летни дъба, намиращи се между ресторант "Спиди" и Базара в центъра на Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Процедурите за обявяване на вековно дърво са съгласно чл. 109 ал. 1 и ал.2 от Закона за биологичното разнообразие. Органът, който придвижва процедурата, е РИОСВ по местонахождение и се обявява със заповед от Министерство на околната среда и водите.

Конкретно за двата летни дъба вече е задействана процедура. За единия Община Плевен вече подписа и представи необходимите документи в РИОСВ - Плевен, а за втория, по изискванията на Закона за биологичното разнообразие, протоколът трябва да бъде подписан и от собственика на имота, в който се намира дървото - в случая това е "Нармаг" ООД.

Миналата седмица експерти от РИОСВ - Плевен извършиха проверка по постъпил сигнал за застрашени вековни дървета от вида летен дъб в центъра на град Плевен. Тогава беше установено, че в непосредствена близост двата летни дъба /Quercus robur/, на възраст над 150 г. се извършват строителни дейности, които могат да доведат до унищожаване на дърветата.

Защитени вековни дървета в Плевен са полски бряст - пред църквата "Света Параскева", летен дъб в двора на църква "Свети Николай",  летен дъб - /четири дървета/ в двора на Окръжна болница, бяла черница на ул. „Хан Аспарух" № 14, летен дъб, ул. „Ракитин" № 4, летен дъб, ул. „Парашкев Цветков" - бл. „Бреза".