Обновяват оградата на параклис-мавзолей "Св.Георги Победоносец"

Обновяват оградата на параклис-мавзолей Св.Георги Победоносец
Обновяват оградата на параклис-мавзолей Св.Георги Победоносец / archiv.DarikNews

"Тази година, Дирекция Военноисторически музеи предприе мерки по поддръжката на оградата на параклис-мавзолей "Св.Георги Победоносец". Започнахме със свалянето от оградата на бръшляна, който е много опасен за камъка, защото се враства в него, а това е варовиков камък, който лесно деструктира", обясни пред журналисти директорът на Военноисторически музеи - Плевен доц. Милко Аспарухов.

Той каза, че самата ограда на Мавзолея е със статут на национален паметник на културата и грижите за нея трябва да бъдат същите, както и за самия параклис-мавзолей. След свалянето на бръшляна, технологията изисква почистване на оградата от старите бои, които след 2-3 години губят защитните си качества поради въздействието на природните условия.

Доц. Аспарухов обясни, че обновяването на оградата на мавзолея се извършва изцяло със средства на Военноисторически музеи - Плевен.

Той уточни, че мортирите, на оградата на мавзолея са от преди времето на Руско-турската война - 1877г. Тези оръдия са част от материалите, донесени от комитета "Цар Освободител" от Русия, още при уреждането на Военноисторическите музеи в България.
Милко Аспарухов обясни, че такива автентични оръжия са използвани и за оградата на къщата-музей "Цар Освободител", в музея в Пордим на великия княз Николай Николаевич и музея на негово кралско Величество карл Първи.

"Вече сме предприели мерки за запазване на картечниците, които са стояли около 120-130 години на открито и тези от тях, които е възможно са възстановени и прибрани на закрито. Мортирите на оградата на мавзолея обаче, не могат да се приберат и затова трябва редовно да се почистват", обясни доц. Аспарухов.

Обновяват оградата на параклисмавзолей "СвГеорги Победоносец"
netinfo

Служители от техническия състав на Военноисторическите музеи в Плевен са ангажирани с дейностите по почистването и пребоядисването на оградата, които ще продължат до средата на юли.