Областният управител и кметът на Троян на официална визита при новия игумен на Троянския манастир
Областният управител и кметът на Троян на официална визита при новия игумен на Троянския манастир / Областна администрация Ловеч - Пресцентър

Областният управител на Ловеч Николай Нанков и кметът на Троян Минко Акимов гостуваха на 23 февруари на новия игумен на Троянския манастир Браницки епископ Григорий. Това информират от пресцентъра на областната управа, от където припомнят, че игуменът встъпи в длъжност на 20 февруари. Дядо Григорий е приел високите си гости в игуменарницата.

Игуменът е споделил притесненията си от недовършеното ново манастирско крило и необходимостта от обезопасяване на параклиса, който посреща литийното шествие с иконата на Св. Богородица Троеручица на храмовия празник на 15 август. Друг голям проблем са течовете в манастирската църква, които могат да повредят стенописите. Дядо Григорий е подчертал, че още е в процес на опознаване на ситуацията в обителта, но вече е направил постъпки за предизвикване на финансова проверка на манастирските дела, проверка ще има и на договора с фирмата изпълнител на новото манастирско крило.

Троянският градоначалник е подчертал добрите практики в съвместната работа на Манастира с община Троян с увереност, че и занапред ще е така. Не е подминат и въпросът за Националното изложение на занаятите в Орешак, което е разположено върху манастирска земя, а неотдавна бе сключен договор за безвъзмездно ползване на терена за срок от 35 години. Акимов е наблегнал на факта, че през 2011 г. в обновяване на сградния фонд на изложението ще бъдат вложени около един милион лева и това дава основание на общинската администрация да поиска удължаване на срока за ползване на земята.

Тъй като сряда е ден, в който винаги се пости, игуменът е почерпил гостите си само с кафе и локум. От своя страна кметът и губернаторът са подарили на своя домакин картина от троянския художник Спас Балев и рекламни материали за община Троян. Минко Акимов е отправил покана към Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий за общоградското тържество в Троян на 3 март.