Няма глобени заведения заради неспазване на забраната за пушене
Няма глобени заведения заради неспазване на забраната за пушене / sxc.hu

114 проверки по спазване на забраната за тютюнопошене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места са направили от РИОКОЗ Ловеч от началото на годината. За това информират от хигиенната инспекция.

При проверките е установено, че в 16 обекта се пуши в обособените за това самостоятелни помещения. Друга част от инспектираните обекти са с площ на залата под 50 кв. м. и там също се допуска тютюнопушене. Издадени са 4 предписания за осигуряване на актуален протокол от измерване на ефективността на вентилацията по новата наредба. В 4 обекта, в които залите за консумация са с площ под 50 кв.м. и собственикът е избрал в заведението да се пуши е предписано поставянето на необходимата маркировка. При останалите проверени обекти е установено, че не се пуши и те са маркирани с текст и графичен знак.

Проверени са и общо 56 обекта с обществено предназначение- хотели, къщи за гости и стаи за настаняване, компютърни и игрални зали, фитнес зали и др. В тях не се пуши и в повечето предстои да се постави нужната по закон маркировка, което е предписано в протоколите от проверките. На собствениците е даден едномесечен срок за изпълнение на предписанията.