Нивото на река Дунав продължава да се покачва
Нивото на река Дунав продължава да се покачва / dariknews

В резултат от обилните валежи на територията на Сърбия започна покачване на нивото на река Дунав в българския участък. Задействани са плановете за защита на населението от наводнение край Видин и Лом, съобщи МВР.

Вече е започнало наблюдение на рисковите участъци. Създадена е организация за изграждането на временни диги на различни критични точки. Организирана е нужната тежка и верижна техника, доставени са допълнително чували и инертни материали.

За два поредни дни Дунав при Видин регистрира покачване с метър и на 17 май надхвърли 8 м. Общинският кризисен щаб във Видин е предприел действия за изграждане на три допълнителни временни диги, преди нивото на Дунав да е достигнало критичната точка от 850 см, когато се обявява вторият етап от плана за провеждане на високи води, съобщиха от Община Видин.

Около 400 души доброволци от общинската администрация и Общинския съвет през целия ден пълнят чували с пясък. Паралелно с това започна изграждането на трите временни диги - при плажа на крепостта „Баба Вида", до Паметника на свободата и до Телеграф капия в Крайдунавския парк. За тази цел бяха ангажирани строителната група на общината, работници, назначени по програмите за временна заетост, служители от полицията и пожарната. Дигите бяха готови в рамките на днешния следобед. Кметът на Община Видин Герго Гергов се включи в работата, наравно с останалите.

„Правим всичко, което е по силите ни. Кипи активна подготовка, затваряме всички възможни слаби места на града. Наблюдават се абсолютно всички диги. Организирали сме механизация, хора - над 600 човека работят на практика. До довечера трябва да имаме готови 10 000 чувала с пясък. Надяваме се да успеем да овладеем ситуацията. Успокояващото е, че има лек спад на нивото в Ново село", заяви Гергов пред медиите.

На въпрос дали ще бъде отменено бедственото положение той отговори, че това ще стане, ако са налице наистина обективни причини. За изграждането на временните диги са използвани 700 т земна маса.

Заместник-кметът на общината инж. Добромир Дилов обясни, че през 2006 г., когато Видин е бил пред евакуация заради придошлия Дунав, водата навлиза точно през тези три места, където днес са направени временните диги. Затова сега е предприета пълна мобилизация на хора и ресурси, за да няма изненади. Нивото на река Дунав при Видин се задържа на 825 см в следобедните часове. При ниво на водата от 840 см пътя Видин-София в участъка Дунавци-Арчар ще бъде затворен, а автомобилният трафик ще бъде насочен по обходен маршрут през гр. Димово. Въведено е и денонощно наблюдение на нивото на реката на критичните места за слягания на дигите и течове през тях.

Високата вълна, която идва от Сърбия, вече достига българо-румънския участък на Дунава. В сръбската част на реката на места покачването е с повече от два метра. Засега у нас най-застрашени са островите, както и крайбрежните тераси, които делят брега от защитните диги. От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав уверяват, че на този етап няма опасност за населените места и хората.

По места обстановката се следи от екипи на Гражданска защита. Според експертите е малко вероятно да се повтори бедствената ситуация от пролетта на 2006 г., когато край Русе бе отбелязано рекордно високото ниво от 9 метра и 12 сантиметра.