Наводнен и химически заразен ще е Плевен днес
Наводнен и химически заразен ще е Плевен днес / netinfo

Новата система за ранно предупреждение и оповестяване на населението ще бъде тествана днес в Плевен. Ще бъдат реално задействани оповестителни сигнали за бедствие - “химическо заразяване”, ”наводнение”, отбой, последвани от речева информация.

Тридесетминутният сценарий включва симулирано получаване на сигнали за настъпила авария и вероятност за обгазяване на територията на града и заложени взривни устройства в язовирната стена на язовир „Кайлъка”, вследствие на което има опасност от наводнение. Тестовите изпитания ще стартират в 11.00 часа и ще продължат половин час през различни интервали от време.

Продължителността на всеки тест ще бъде в рамките на минута. Акустичното покритие на града е осигурено от 40 електронни сирени.

От пресцентъра на Министерство на извънредните ситуации призовават гражданите на Плевен и гостите на града да запазят спокойствие. Резултатите от техническата проверка и готовността на системата ще бъдат обявени след тестването от Дияна Стойнова - директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи” в Министерство на извънредните ситуации.