Над 10 милиона лева ще се инвестират в пътни ремонти в Ловешко
Над 10 милиона лева ще се инвестират в пътни ремонти в Ловешко / netinfo
Над 10 милиона лева е стойността на програмата за ремонти на областната дирекция „Областно пътно управление” Ловеч за 2008 г., съобщи областният управител Сурай Велиева. Сред по-важните обекти е пътят Плевен – Ловеч, където остават да се усвоят около 1,4 милиона лева до края на годината. Проектът за този път е от 1999 г. , а договора за изпълнение с „Пътстрой” АД – Ловеч е от 1 юни 2000 г., актуализиран на 1 август 2006 г. Реално финансиране по този проект има от април 2007 г. Отделните видове работи са правени авансово.

Има два основни проблема при инвестициите в пътното строителство, посочи Сурай Велиева. Проектите, стойностите и договорите за изпълнение са сключени преди 3-5 години и само инфлацията за тези години е направила тези обекти, неатрактивни за изпълнение. Освен това големият обем на пътното строителство в областта през последните години изпревари ръста и възможностите на строителните фирми и те изостават в сроковете, съобщи още Велиева. Такъв е случаят с пътя между селата Дерманци и Торос. Проектът е от 2003 г., договорът за строителство от 2005 г., а обектът е включен в програмата за тази година. Според областният управител се налага индексиране на цените.

Ремонтни дейности от по-висок клас са включени в програмата за тази година и те са на стойност 4 984 385 лв. авансово. Това са участъците Александрово - Беленци, Бежаново - Ъглен, Ъглен – през селото.

Тече основният ремонт на пътя София – Варна, край село Брестница и пътят е отклонен през село Златна Панега. В Брестница се премахват пътното легло и старият паваж и на практика се прави 3 км нов път. Още по време на подготвителните работи е отчетено, че е наложително да се смени и ВиК мрежата, която минава под платното. По настояване на областната управа, Министерството на регионалното развитие и благоустройството финансира обекта, който е на стойност 430 000. лв. По план до края на ноември трябва да е готов. Другият важен участък на територията на областта, който се ремонтира, е пътен възел “Коритна”, на границата със Севлиево.Той е на обща стойност 2,5 млн. лв. и работата трябва да приключи до края на тази година.

На територията на Ловешка област трябва да се усвоят допълнително 2 880 000 лв по аварийната програма. Половината от тези средства са за мост над река Осъм в Летница, който се срути миналата година и до края на 2008 г. трябва да бъде пуснат в експлоатация.

По Оперативна програма „Регионално развитие” Ловешка област има спечелен проект за около 15 млн. лв., който включва пътя „Дерманци – Угърчин – Микре” и пет километра от Беклемето до върха, съобщи още Сурай Велиева.