koloezdene
koloezdene / archive
В Ловешка област ще се проведе тазгодишният държавен лично-отборен шампионат по колоездене на шосе – юноши младша възраст, съобщават от пресцентъра на областната администрация. Състезанието е в събота и неделя (23 и 24 юни). Областният управител на Ловеч Георги Терзийски ще връчи купа „Васил Левски 2018” на крайния победител в надпреварата. Организатори на спортното събитие са Българският колоездачен съюз, областната администрация и общините Луковит и Угърчин.
В първия ден програмата предвижда техническа конференция от 15 ч. и 10 км индивидуално по часовник. Стартът ще е в 17.30 ч., като състезателите ще карат до с. Тодоричене и обратно до хотела, където ще бъде и финалът.

На 24 юни е 75 км общ старт, който ще бъде даден пред паметника на Васил Левски в центъра на Луковит, а маршрутът е Луковит - с. Тодоричене – с. Дерманци – Угърчин – обръщане пред общината – с. Дерманци – с. Тодоричене – обръщане – с. Дерманци – Угърчин. Финалът на състезанието е пред община Угърчин, където ще бъде и награждаването на участниците.

Купа „Васил Левски“ бе учредена миналата година по повод 180-годишнината от рождението на Апостола. Целта бе да се фокусира вниманието върху паметната дата с колоездачно състезание под наслов „180 години от рождението на Левски – 180 км с велосипед по неговите стъпки”. Партньори в инициативата бяха трите общини, през които мина колоездачната колона – Карлово, Троян и Ловеч.
Тази година купата ще бъде връчена като награда в държавния шампионат за юноши младша възраст, като със съдействието на областния управител Георги Терзийски и президента на колоездачен клуб „Хемус 1896” Тодор Колев федерацията по колоездене прие той да е на територията на Ловешка област, а домакини да са общините Луковит и Угърчин. Идеята бе прегърната от кметовете Иван Грънчаров и Станимир Петков, които осигуряват и наградния фонд.