Личните лекари ще дават съвети по телефона и онлайн
Личните лекари ще дават съвети по телефона и онлайн / dariknews.archive

Джипитата вече ще могат да ни консултират дори без да са ни прегледали. Те ще дават съвети по телефона или онлайн с имейл или по скайпа на своите пациенти.Това обаче ще става само в работно време, като телефонните консултации ще са задължителни, а тези онлайн - препоръчителни.

Това е записано в новия стандарт по обща медицина, който е качен на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане. Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров, така ще се регламентира дейността, която и досега джипитата изпълнявали. „Онлайн консултациите са поглед в бъдещето, но разбира се, първо трябва нещата у нас да се нормализират и хората да спрат да нападат лекарите за щяло и нещяло", подчерта той.

В почти цяла Европа тази практика е много популярна, докато в България досега докторите се пазеха да дават съвети по телефона. Във Великобритания например джипито изобщо не е длъжно да посети дете с температура, достатъчно е да се чуе с родителите или да прати напътствията си по електронната поща.

Според пациенти обаче, онлайн лечението може да свали качеството на услугата, както и да доведе до нежелани последици, ако болният не бъде обстойно прегледан. Затова трябва да има ясен регламент при какви състояния можем да минем само със съвети по телефона и в какви случаи задължително трябва да ни прегледат, твърдят пациентски организации. Освен това няма как медиците да носят отговорност за несполучлива терапия, ако тя е предписана по Skype.