Кметът на Плевен с ултиматум към част от живеещите на улица „Лайка в Плевен
Кметът на Плевен с ултиматум към част от живеещите на улица „Лайка в Плевен / netinfo

Във връзка с предстоящите основни ремонти на улици в Плевен за 2017-та г., на срещата си с управата на общината, кметът Георг Спартански каза, че ако се усвоят парите от европейските програми, в Плевен ще бъдат ремонтирани основно около 30 улици.

„По програмата „Региони в растеж" имаме включени около 20 улици за основен ремонт с европейски средства, както и 10 по инвестиционната програма на Община Плевен, и ако усвоим парите, това ще донесе едни 30 нови улици в Плевен в рамките на 2017-та година", каза Георг Спартански.

Кметът направи остра забележка относно състоянието на улица „Лайка" в Плевен, на която живеят хора главно в общински жилища. Улицата е в списъка на предвидените за ремонт през настоящата година:

„Специална забележка имам към улица „Лайка" - в „Сторгозия". Направих си труда да отида лично до там, за да видя, и „Лайка" беше в безобразно състояние. От двете страни - абсолютна кочина и сметища. Там голяма част от къщите са общински. Ние настаняваме по линия на социалната политика, която водим семейства, които нямат пари за да плащат свободен наем, нито имат пари да си купят собствени жилища. Настаняваме ги там на символичен наем.

Такава кочина, такова безобразие, а те правеха най-много подписки и най-големи претенции имаха тези наши съграждани, които се ползват от социалната благословия на общината.
Силно се замислям, дали въобще да инвестираме там пари, защото това не са малко пари - в проектиране и в асфалтиране", каза Георг Спартански.

Той коментира, че такива неща се правят за хора, които могат да оценят това, което се прави за тях.

„Аз съм силно резервиран и демотивиран относно това, дали тези хора заслужават при свинските условия, които сами са си създали за живот - кочината, която те са създали, дали заслужават да им се прави там асфалтова настилка".

Кметът отправи официално предупреждение към жителите на улица „Лайка", особено към тези, които живеят в общинските жилища, разположени на улицата:
„През пролетта, когато се стопи снега, ако отида там, а аз ще отида. Ако видя една хартийка, едно найлонче, една пластмасова бутилка от бира и т.н., просто да забравят за тези пари, независимо дали ще ги гласува Общинския съвет. Няма да позволя една стотинка от бюджета да бъде хвърлена по отношение на хора, които веднъж ползват социалната услуга „Общинско жилище" и второ, са превърнали тези общински жилища и цялата инфраструктура там в обори и сметища".

Кметът заяви, че ще изпрати на проверка хора от Инспектората и Жилфонд да проверят нещата там.
„Ако мислят, че спазването на договора е само да си плащаш символичния наем, дълбоко се лъжат. Това означава да поддържаш имота, да се грижиш като добър стопанин, да не го увреждаш, да не мърсиш. Събират се там напролет и лъсват улицата до блясък, и който прави кочина ще бъде изгонен от общинското жилище, по най-безцеремонен начин, както вече се случи с някои, и тази политика ще продължи!", категоричен е кметът на Плевен.

Георг Спертански предостави на представителите на медиите снимки, които лично е направил на улица "Лайка":

Кметът на Плевен с ултиматум към част от живеещите на улица Лайка в Плевен
netinfo

Кметът на Плевен с ултиматум към част от живеещите на улица Лайка в Плевен
netinfo

Кметът на Плевен с ултиматум към част от живеещите на улица Лайка в Плевен
netinfo