/ Sofia photo agency
"Градът Белене и общинската администрация сме умерени оптимисти в това, че ще бъде приключено началото на строежа на АЕЦ и дадена възможност на бизнеса да ръководи процеса за атомната централа". Това заяви кметът на Община Белене Милен Дулев, цитиран от БТА.

7 компании искат да са стратегически инвеститор в проекта АЕЦ „Белене”

По думите му, хората са раздвоени след близо 40-годишно чакане. "Оптимисти сме за проекта АЕЦ-Белене, но умерени", подчерта Дулев. Приветстваме процеса и като цяло оптимизмът надделява, добави той. 

Изтече срокът за подаване на заявки за инвеститор на АЕЦ „Белене“

Според кмета, площадката за АЕЦ-Белене, която притежава НЕК, е голямо богатство. Тя е държавна собственост, посочи той. Площадката според мен се поддържа в добро състояние, изтъкна Дулев. Според него, населението като цяло е оптимистично за развитието на града и за целия Северен централен район.

Кой ще е стратегическият инвеститор за АЕЦ "Белене"?

"Градът е създаден за атомна централа. От 80-те години на миналия век е строен и развиван за наличието на АЕЦ. Всички квартали, центърът, са изградени за град, който трябва да поеме повече хора.

ТАСС: България прие заявката на „Росатом“ за участие в проекта за АЕЦ „Белене“

Входната артерия на град Белене, улиците са проектирани и изградени по-големи, така че да поемат трафика. Инфраструктурата е съобразена с проекта за АЕЦ. Като всички малки градове, градът Белене страда от обезлюдяване.

Министър Петкова: „Росатом“ официално иска да участва в проекта АЕЦ „Белене“

Сега общината е около 10 хиляди жители, от тях 1500 са в селата. За мен няма значение какъв ще бъде начинът на финансиране на проекта АЕЦ - Белене, важното е да има развитие в тази посока", коментира кметът Милен Дулев.
БТА