/ БГНЕС
В рамките на държавното посещение в Туркменистан са били осъществени две възможности за обсъждане на отношенията на България с азиатската страна - заседание на междуправителствената комисия и участие в първия Каспийски икономически форум, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Бойко Борисов участва на Първия каспийски икономически форум (СНИМКИ)

„Туркменистан е четвърта в света по запаси на природен газ. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация“, коментира Петкова пред БНТ.

Енергийният министър каза, че дебатът за статута на Каспийско море, който преди е възпрепятствал доставянето на природен газ от Туркменистан, е бил уреден през миналата година.

При срещата на премиера Борисов с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев е било решено да бъдат обсъдени различните варианти на експертно ниво и след това да бъде преценено кой от тях може да бъде реализиран.

Медведев: Русия и България ще спечелят при съчетаване на потенциалите на Черноморския и на Каспийския регион

Срокът за подаване на заявление на всички компании, които биха желали да реализират АЕЦ "Белене", е 19 август.

„От страна на "Росатом" е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но, разбира се, очакваме крайната дата - 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект“, обясни Петкова.

Тя не смята, че би имало реакция от страна на Европейската комисия, ако "Росатом" спечели проекта.

„За нас е важно да успеем да реализираме нашата идея за осъществяване на проекта АЕЦ "Белене", защото той ще бъде необходим и от гледна точка на енергийната сигурност на страната в следващите години“, допълни енергийният министър.
БНТ