Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с първия вицепрезидент на Ислямска република Иран Есхаг Джахангири, осъществена в рамките на Първия икономически форум в националната туристическа област „Аваза“ в Туркменистан. Двамата обсъдиха развитието на отношенията между България и Иран, съобщиха от правителствената пресслужба.

Бойко Борисов
БГНЕС

Премиерът Борисов отбеляза, че двустранното сътрудничество се развива на базата на 122-ата годишна история на установени дипломатически отношения и взаимно уважение.Той сподели добрите си впечатления от посещението си в Иран през 2016 го. Визитата на премиера Борисов в предишния му мандат беше първа по рода си за последните повече от 20 години. Борисов акцентира върху работата по изпълнението на договореностите от 19-ата сесия на Смесената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. По думите му те са показателни за желанието на България да продължи сътрудничеството си с Иран.

България и Туркменистан ще си сътрудничат усилено в четири области

Освен това българският министър-председател се срещна с  с премиера на Република Узбекистан Абдулла Арипов, на която Борисов изрази задоволство от общото състояние на двустранните отношения и отбеляза ръста във взаимната търговия през последните две години. Според българския премиер, има потенциал за повишаване на резултатите от сътрудничеството в областта на търговията, икономиката и инвестициите.

Бойко Борисов
БГНЕС