/ ThinkStock/Getty Images
Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“ подаде заявка за участие в строителния проект за АЕЦ „Белене" в България и тя е била приета. Това се посочва в официално съобщение от руската корпорация, предава TACC.
 
Медведев: „Росатом“ ще се включи в избора на инвеститор за АЕЦ „Белене“

„Като част от процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене"(България), обявена на 22 май 2019 г., държавната корпорация „Росатом" подаде своевременно заявление за участие в процедурата. Заявката беше успешно приета от Националната електрическа компания на България (НЕК)", става ясно от съобщението.
 
Министър Петкова: „Росатом“ официално иска да участва в проекта АЕЦ „Белене“

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене“ е публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на Европейския съюз. Датата на завършване е 12 месеца от датата на публикуването.

Днес трябва да станат ясни всички кандидатите за строежа на втора атомна електроцентрала в България, тъй като изтича срокът за подаване на заяленията. Още през юни министърът на енергетиката Теменужка Петкова коменитра, че проектът "Белене" ще има не само национално, но и регионално значение.
Агенция Фокус