Кирил Цочев: По енергийните проекти България трябва да преговаря с Русия без посредничеството на ЕК
Кирил Цочев: По енергийните проекти България трябва да преговаря с Русия без посредничеството на ЕК / dariknews.archive

Като потупване по рамото и снимки пред знамената определи заместник-председателят на ПГ на АБВ и заместник на енергийната комисия в парламента Кирил Цочев визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери. В предаването "Още от деня" по БНТ той коментира, че посещението на политици от такъв ранг е знаково за България. По повод подчертаната от Кери необходимост от диверсификация на енергийните източници за България, Цочев смята, че в изреченото от държавния секретар на САЩ е резонно, но е неприложимо в момента у нас на фона на спрените стратегически енергийни проекти. „Как ще стане диверсификация на газ като унищожихме всички проекти, свързани с газа?".

Кирил Цочев е категоричен, че държавата ни трябва да води директни преговори с Русия по енергийните проекти, без посредничеството на Европейската комисия. Той подчерта острата необходимост от преструктуриране на енергийния сектор и именно това е трябвало да бъде един от изводите от посещението на Джон Кери - целева финансова помощ за страната ни. Според него вината за провала на големите енергийни проекти носят всички правителства от 2007 година до днес и посочи пълната липса на последователност в сектора. Той подчерта, че преди реализацията на какъвто и да е енергиен проект у нас, трябва да бъде направена много ясна оценка за далновидността на проектите.

По въпроса за проучвания и добив на шистов газ в България, Кирил Цочев смята, че подобни намерения трябва да бъдат отдалечени във времето, докато стане ясно и категорично, че технологията е безопасна.

Кирил Цочев определи като положителна тенденцията на спад на цената на петрола за българската икономика. Той смята, че в спада на цената на горивото има и политически елемент и това е един от начините да бъдат „извивани ръцете" на руската държава.