Изграждат център за ранна интервенция в Плевен
Изграждат център за ранна интервенция в Плевен / archiv.DarikNews

На редовния си брифинг с медиите, кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков обяви поредния одобрен проект, който получи Община Плевен.

Проектът е озаглавен „Инвестираме днес в бъдещето на децата", а споразумението за финансиране в размер на 1,6 милиона лева бе подписано на 24 август тази година по проект „Социално включване" - фаза 2 на Световната банка.

Продължителността му е 21 месеца и предвижда разкриването на Регионален център за ранна интервенция на уврежданията и разширяване капацитета на ОДЗ „Снежанка".

Дейностите са насочени към създаване на съвременна база за предоставяне на качествени услуги чрез извършване на основно преустройство, обзавеждане и специализирано оборудване на съществуващия сграден фонд.
"Всъщност това ще бъде една нова детска градина, тъй като сегашната сграда е запустяла и изоставена, макар че е в рамките на ОДЗ"Снежанка", коментира проф. Стойков.

Центърът за ранна интервенция на уврежданията е иновативна социална услуга, ориентирана към деца от две възрастови групи - до 3 год. и от 3 до 7 год., намиращи се в риск от изолация, както и към хората от кръга на техните социални контакти.

Услугата ще бъде позиционирана в Градската градина в сградата на бившата библиотека „Хр. Смирненски" с площ 340 кв.м., между "Центъра за работа с деца" и ОИЦ - Плевен.

Групите, които ще са обект на интегрираните услуги ще бъдат: формиране и развитие на родителски умения; ранна интервенция на уврежданията, семейно консултиране и подкрепа, интеграция на децата в детските градини и в предучилищните групи/класове, мониторинг на готовността за обучение, допълнителна подготовка за равен старт в училище и индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания.

Социалната подкрепа има комплексен характер и ще бъде оказвана от различни специалисти: социални работници, психолози, педагози, логопеди, рехабилитатори, ерготерапевти, лекари, медицински сестри и акушерки. Те ще работят както в центъра, така и по места, включително на ниво родилно отделение.

Предстои закупуване на микробус с 8+2-места, снабден с хидравлична платформа, пригоден за превоз на хора с двигателни затруднения.

В ОДЗ „Снежанка" ще бъдат разкрити две нови градински групи с общо 50 деца. Групите ще се помещават в модернизиран допълнителен двуетажен корпус с площ 422 кв. м. В корпуса ще се обособят три помещения за индивидуална и групова работа на специалисти с деца и родители с регистриран влошен социален статус.
В общото дворно пространство ще се изградят още четири многофункционални детски площадки и естрада на открито.
"По този начин, община Плевен ще изпълни един свой ангажимент, да построи поне една нова детска градина, а тя ще е особено необходима, предвид функциите, които предстои да изпълнява", поясни кметът на Плевен.