Иманярски колекции откриха в Кнежа
Иманярски колекции откриха в Кнежа / netinfo

Незаконно притежавани сбирки от голямо количество антични предмети откриха криминалисти и охранители при проверки в частни домове в град Кнежа.

От едната къща полицаите са конфискували 4 000 римски и ранно-византийски сребърни и бронзови монети. Сред намерените антики има и фибули, фигури на животни, инкрустирани вази, 20 пръстена, тракийски и римски ножове, античен харпун за лов на риба. Богатата сбирка съдържа и множество римски съдове за битова употреба и оръдия на труда. Притежател на античната колекция е 42–годишна жена.

От къщата на 33-годишен мъж, също от Кнежа, криминалистите са иззели 57 антични предмети от римската и ранно-византийската епоха. Допълнителна проверка е изяснила, че и двамата колекционери до момента нямат криминални прояви.

При оглед и експертна оценка на иззетото от служители на “Криминална полиция” и Регионалния исторически музей в Плевен е установено, че незаконната колекция е значима и голяма част от античните предмети, най-вече монетите, пръстените, оръжието и керамичните съдове, биха породили интерес у колекционерите в страната и чужбина.

Материалите са докладвани в Окръжна прокуратура – Плевен. Документирането на престъплението продължава.