ИАРА започна проверки за незаконен улов
ИАРА започна проверки за незаконен улов / dariknews

Във връзка с Никулденските празници, инспектори на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури/ИАРА/ започнаха засилени проверки в цялата страна. Проверяват се водоеми, рибностопански обекти, пазари и магазини за продажба на риба и рибни продукти, с цел уточняване на придружаващи документи - разрешителни за улов на риба, произход на рибата и декларации за първа продажба.

При установяване на несъответствия ще се предприемат действия, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. Масовите проверки ще продължат до 6 декември 2013 година, включително, а след това водоемите и обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който регулярно извършва Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

През последните дни на месец ноември, инспектори от отделите „Рибарство и контрол" на ИАРА-Варна и Бургас при извършени проверки за бракониерски набези и нерегламентиран превоз на риба са заловили нарушител,  извършващ нерегламентиран превоз на риба с лек автомобил. Съставен му е акт за превоз на риба в неспециализирано транспортно средство, като е иззета и превозваната отнего 57 кг. бяла риба, пъстър толстолоб, уклей и сребриста каракуда.

Рибата е дарена на социална кухня към Варненска и Великопреславска митрополия.