Eкипът на МБАЛ Св.Панталеймон отбеляза Деня на Спасението
Eкипът на МБАЛ Св.Панталеймон отбеляза Деня на Спасението / sv.pantalejmon

На християнския празник Успение Богородично, екипите на Диагностично-консултативен център, Медико-дентален център и „МБАЛ Св. Панталеймон"-Плевен, почетоха паметта на д-р Стефан Черкезов, който преди 50 години загива, след като спасява 47-пътника от горящ автобус, край Велико Търново.

За втора поредна година лекарите, медицинските сестри и персонала от лечебните заведения отбелязаха Деня на Спасението. Точно в 12.00 ч., пред сградата на болница "Св.Панталеймон"-Плевен, екипите се събраха и с едноминутно мълчание, и вой на сирени се преклониха пред паметта на колегите си дали живота си, за да помогнат на други хора да живеят.

Д-р Елиза Георгиева каза, че Денят на спасението е важен за всички ангажирани в сферата на здравеопазването. „Професията ни е трудна, отговорна и напрегната. Хубаво е, че 15 август се прие официално за Ден на Спасението. Необходимо е да почитаме паметта на колегите загинали при изпълнение на служебния си дълг. Ежедневно се срещаме с човешките съдби, с болката и мъката, със загубата. Ние също сме хора, а с човешката мъка не може да се свикне, колкото и трудов стаж да имаме. За това е добре поне веднъж в годината да помълчим за минута, за да почетем паметта на хората дали живота си, за да спасят друг", каза д-р Георгиева.

Тази година се навърши половин век от подвига на д-р Стефан Черкезов, лекар от великотърновското село Стрелец, който през 1963 г. спасява 47 пострадали при тежка катастрофа със запален автобус и единствено той загива от тежките си изгаряния. В негова чест през 2005 г. по идея на публициста д-р Тотко Найденов и със съдействието на ген.-майор проф. Стоян Тонев - началник на Военномедицинска академия, се полага началото на ежегодното отбелязване на Деня на Спасението.

От 20 декември 2013 г. честването на 15 август като Ден на спасението бе официално прието с решение на Министерския съвет. Така България става единствената страна в ЕС, а вероятно - и в света, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.