rumen petkov abv
rumen petkov abv / abv press
ПП АБВ напълно подкрепя България да започне процедури за членство в еврозоната. Наличието над 20 години на валутен борд и фиксиран обменен курс на българския лев дават ясни аргументи срещу всякакви спекулации. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков. „Трябва обаче да кажа, че сме силно обезпокоени от липсата на каквато е да било разяснителна кампания и в Народното събрание, и във финансовия сектор като цяло, и сред обществото, което дава възможност по темата да се ширят много грозни спекулации. Непоследователната позиция на БСП по темата също е грозна политическа картина. То е пример за това, как имаш отношение към определени процеси, когато си на власт и коренно различни, когато не си“.

По отношение на еврозоната имаме три основни аргумента. Първо, приемането ни в нея не е предстоящо, но подготовката за членство може да целенасочи и канализира българската политика и България да си постави средносрочни цели в икономическата и социалната политика. Второ, подготовката и по-късно – участието на България в еврозоната, ще увеличи тежестта на страната и възможностите й да участва при вземането на най-важните решения в ЕС. Обратното – самоизключването ни от този механизъм ще доведе до маргинализация на България. И трето, бъдещото членство в еврозоната предполага още отсега да се присъединим към банковия съюз. Тази обвързаност не би позволила по подобен начин фалита и криминално разграбване на банки, какъвто случай имахме с  КТБ. Същевременно ние считаме, че подхода на ГЕРБ към членството ни в еврозоната не е добър и полезен за страната.
Както вече много ясно казах – няма разяснителна кампания, което води до създаването на излишно напрежение.  Второ, очевидно липсва доверие от страна на ЕК и други институции и това е причина да ни се измисли нов механизъм за проверка и наблюдение, който отново включва правосъдната ни система. Разликата е, че сега този механизъм ще се ръководи от Европейската централна банка. Ние настояваме българското правителство, представителите ни в ЕК и ЕП трябва да кажат: „Стоп на експериментите с България“. Не може постоянно за нас да се измислят нови процедури. Т.е. АБВ настоява нашите институции да предприемат всички мерки за приемането ни в чакалнята на еврозоната, но същевременно настояваме България да не чака, а правителството и парламента да утвърдят национална програма, чрез която да се определят конкретни цели и политики, които да повишат ускорено производителността на българската икономика и доходите на българските граждани“.
 
Румен Петков коментира и политиката на управляващите по отношение на борбата с бедствията и авариите като посочи, че държавата ни на практика е ликвидирала потенциала на гражданска защита. По думите му споразумението между Международната банка  за възстановяване и развитие и МОСВ, което беше одобрено от правителството и ратифицирано от Народното събрание в предпоследния работен ден преди ваканцията на депутатите и е на стойност 34,5 млн. лв. за консултантски и помощни услуги за изготвяне на планове за управление на речните басейни и планове за управление на риска от наводнение, е в ущърб на България.

„Тези оценки и планове ще бъдат подготвяни 3-4 години. Т.е. ние ще платим на чужди специалисти 35 млн. лв. при наличие на много солиден български експертен потенциал. По този начин пропиляваме българската експертиза и я пращаме да работи за чужди институции. Настояваме този въпрос да се преразгледа и българското правителство да ангажира българския експертен потенциал. Ако ние показваме на нашите хора, че не ценим труда им, те с право ще мислят, че нямат държава. Този подход на ГЕРБ и т.нар. патриоти е престъпен към българската експертиза по борбата с бедствията и авариите. Да не обърнеш и внимание на доклад за националната ти сигурност, който ясно те предупреждава, че половината ти общини са в катастрофално отношение от гледна точка на превенцията и това да не притеснява никого в парламента, е много обезпокоително“, посочи Румен Петков.