/ Община Ловеч
20 са отличниците тази година на Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I” в Ловеч. Първенец на випуска е Трифон Попов, който е с общ успех 5,98 и с оценка 6,00 от държавния зрелостен изпит по химия и опазване на околната среда.

Арабографични документи показва Държавният архив в Ловеч

На него кметът Корнелия Маринова връчи плакет „Ключ на Ловеч”, значка на общината и плакет върху камък със символите на града, наречен „Тук всеки се връща”. Отличникът благодари с думите: „През този период в гимназията всеки един от нас израсна както физически, така и като личност, всеки ден ние научавахме не само нови неща от науката, но и уроци по родолюбие“.

Останалите 19 отличници получиха от градоначалника значка на община Ловеч. Други трима отличници получиха също „Ключ на Ловеч“. „Където и да отидете след дипломирането, бъдете добри посланици по света на Езиковата гимназия и на Ловеч.

„Красота от метал” показва в изложба ловешкият музей

Разказвайте колко хубав е нашият град.
Разказвайте и че това е първото езиково училище в страната, което догодина навършва 70 години“, заръча кметът Маринова на младите хора.

Тържеството за връчването на дипломите по традиция със слово откри директорът на учебното заведение Радослав Хитов, който изреди какви успехи са постигнали възпитаниците на Езиковата гимназия. Елитното училище тази година завършиха 177 ученици.

На церемонията присъстваха още областният управител на Ловеч Ваня Събчева и нейният заместник Илиян Тодоров, представители на Регионалното управление на образованието, а отец Любомир Казашки отправи молитва за успех и благополучие.

"В класацията на държавните зрелостни изпити ловешката езикова гимназия е на 23-о място в страната по български език и литература, средният успех на випуска в тази матура е
5,23", съобщи директорът Радослав Хитов, който подчерта, че и тази година има много ученици с шестици.

Средният успех от матурите е 5,09. Хитов благодари на всички учители, родители  и най-вече на учениците за положените усилия.