/ iStock/Getty Images
Зачестяват сигналите за щети, нанесени от кафява мечка върху личните стопанства на територията на Държавните горски стопанства в Ловеч и Троян. Това каза Младен Миков, директор на Държавно горско стопанство в Ловеч.

Последният сигнал за набези на кафява мечка е от вчера от ловешкото село Стефаново, разказа за БТА кметският наместник Иван Джуров. Унищожени са кошерите на двама собственици на пчелини в Старо Стефаново. „Хората ги е страх да излязат. Започват да си залостват вратите да не би да влезе мечка. В сряда е била и в село Прелом.

Пострадалите стопани са подали жалби до Община Ловеч, за да бъдат обезщетени“, обясни Джуров и добави, че местните се притесняват да изкарват и животните на паша.

През миналата седмица мечка е нападнала и унищожила пчелин и в намиращото се в близост до Ловеч село Пресяка, добави Миков. Мечка е унищожила десет кошера. Извършена е проверка, оценяват се щетите, за да се изплати обезщетение, каза той. По думите му в момента е трудно да се определи дали става въпрос за една и съща кафява мечка, тъй като има технически проблем с приемника на мечката, която има чип и се следи нейното местообитание. От края на юли не могат да се установят координатите й.

Заради многобройни сигнали за мечки в страната: Горските искат да се разреши минимален отстрел

При сигнал за щети отиваме на място и извършваме съвместна проверка със служители на Регионална инспекция по околната среда и водите – Плевен, общината, Районно горско стопанство – Ловеч. Оценяват се щетите и се изплащат обезщетения от държавата. В момента се актуализира Националният план за действия за вида кафява мечка. Популацията на кафява мечка става все по-голяма и в бъдеще може да се наложат непопулярни действия, добави още Миков.

Припомняме, че през юли Регионалният съвет по горите и дивеча в Ловеч поиска дискусия на национално ниво за решаване на проблема с мечките. Тогава кметове и представители на горските стопанства поискаха спешни и превантивни мерки.
Даниела Балабанова/БТА