/ БГНЕС
На 25 август руският патриарх Кирил информира Светия синод на Руската православна църква (РПЦ), че признава автокефалността на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА).

Изразено е задоволство, че е намерена възможност за канонично решаване на въпроса за статута на МПЦ-ОА, а името на предстоятеля ѝ – архиепископ Стефан, е вписано в свещените диптихи.

На 9 май 2022 г. Синодът на Вселенската патриаршия отстрани 55-годишната схизма върху Македонската православна църква и реши да установи канонично и евхаристийно общение между македонските епископи, свещеници и народа.

Това на практика означава, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и вече ще може да отслужва с нея, като църквата е призната като Охридска архиепископия.

Сръбският патриарх е на визита в Охрид и Струга

В решението си Вселенската патриаршия изключва термина "македонска" и всякакви други производни на думата "Македония".

По този повод вселенският патриарх Вартоломей, че моментът е исторически и „навлизаме в нов етап”.

Вартоломей подчерта, че преди решението на Вселенската патриаршия е имало диалог между църквите на Сърбия и на РС Македония.

Решението на Вселенската патриаршия, според него, е улеснило това на Сръбската православна църква (СПЦ) относно признаването на автокефалията на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА).

На 21 юни Българската православна църква - Българска патриаршия излезе с официално изявление, в което приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония, като уточни, че въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан.
БГНЕС