/ БГНЕС
Сръбският патриарх Порфирий, по покана на архиепископа на Македонската православна църква (МПЦ-ОА) Стефан, от понеделник е на посещение в Струга и Охрид. След службата в негова чест в манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ в стружката Калиста, тази сутрин двамата ръководители и епископи са посетили църквата „Св. Богородица Перивлепта“ в Охрид и други свещени места, предава скопският телевизионен канал "Телма".

След решението на Вселенската патриаршия да признае „Охридската архиепископия“, без да споменава „македонска“ и разрешаването на дългогодишния спор между МПЦ и СПЦ, сръбският първойерарх Порфирий отива за втори път в Северна Македония за по-малко от месец, този път в Охрид.

Скопският ахиепископ Стефан не даде изявление пред медиите. Патриарх Порфирий не пожела да отговаря на въпроси на журналисти и само изпрати кратки послания при второто си посещение в Македония

„Голяма радост и благословия е, че можем да се поклоним на светините, да запалим свещ и да се помолим за спасение на целия свят, за мир в света, мир между хората, взаимно разбирателство и готовност всеки да намери място под слънцето на Господ“, заяви сръбският патриарх.

Вселенската патриаршия на 9 май взе решение за канонично признаване на ОА и премахване на дългогодишния разкол, последвано от съвместна архиерейска литургия на предстоятеля на СПЦ и МПЦ в Белград, след това на 24 май в Скопие.

Миналата седмица архиепископ Стефан направи съвместна литургия с Веленския патриарх Вартоломей, когато поиска автокефалия за Охридската архиепископия.