/ iStock/Getty Image
Да се изпълнява законът от "Мелта 90" АД, а държавните институции да си влязат в правата и задълженията, и реално да контролират амоняка, настоява Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия на територията на община Ловеч, съобщават от общинската администрация. 

Щабът е заседавал в понеделник, а решенията му са продиктувани от проточилия се във времето проблем с изтичащия амоняк в атмосферния въздух. Въпреки че в ловешкото предприятие е започнал ремонт, течът вече над месец държи в напрежение обществеността. Сигнали за остър мирис имаше и през последното денонощие, посочват от общинската администрация. 

След аварията: В Ловеч продължават сигналите за миризма на амоняк

Собственикът на предприятието Андрей Тенев присъстваше на заседанието на щаба, като малко преди това внесе писмено обяснение. Напрежението в обществото идва от „некомпетентност на местната власт и поради журналистите, както и от некомпетентната публика“, пише Андрей Тенев. Въпреки обещанията му, той все още не е представил план на ремонтните дейности, график и отговорници за процеса, се казва още в прессъобщението на общината.

„Ако някой ми нареди да спрем инсталацията, той трябва да поеме и отговорността, че тон и половина амоняк ще излязат в атмосферата над града - тогава може да спрем“, отговори Андрей Тенев на въпроса кога ще спре работа. Около 30 процента от наличното количество не може да се източи практически, твърди собственикът.

Компетентните органи по случая са Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен, и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) - Враца. 

Кметът Корнелия Маринова определи държанието на собственика като абсолютно недопустимо, "защото ни прави заложници на една опасна инсталация, която създава драма в града".

Освен това кметът посочи, че ще изпрати писмо до Министерството на икономиката и индустрията с настояване за решителни действия по изпълнение на издадените заповеди и по отношение на  дейността на ДАМТН, която контролира съдовете с амоняк. Въпрос е и кой отговаря и контролира тръбопроводната инсталация, и има ли законово определени органи за това? Ако няма, да се предприемат спешни мерки в законодателството, добавят от администрацията.

Храните от хладилника вече са изнесени, има поредица от заповеди за спиране, те се обжалват, но това не спира тяхното изпълнение.

По време на заседанието на Щаба стана известно още, че  задълженията на „Мелта 90“ АД към Община Ловеч датират от 2010 г. и възлизат на 260 хиляди лева, и още 230 264 лева - с изтекла абсолютна давност, информират от общинската администрация.
БТА