Учат читалищни секретари  как да управляват
Учат читалищни секретари как да управляват / netinfo

Читалищни секретари се събират на 5 и 6 октомври 2006 г. от 9.30 часа в НЧ “Обединение” в гр. Кърджали, за да научат тънкостите на съвременното управление на читалищата. Обучението е предназначено за общините Кърджали, Черноочене и Момчилград. Организатори са РЕКИЦ “Читалища”, Фондация за развитие “Читалища” /ФРЧ/, Областна администрация - Кърджали. Лектор ще бъде Камелия Чолакова, управител на клон - Кърджали на ФРЧ. През първия ден тя ще въведе в организационното управление колегите си с презентация за правната среда на читалищата. След това ще ги запознае с документи, свързани със Закона за народните читалища, Закона за юридическите лица с нестопанска цел, Закона за държавния архивен фонд.

Голяма част от времето е посветено на умението да се води документация. Участниците ще слушат как се изработват Правилник за вътрешния ред, длъжностни характеристики на служителите, протоколна, членска книга и касова книга, граждански договор, задължителна документация за библиотеката. Те веднага ще могат да разберат какво са научили чрез практическо упражнение.

Акцент през втория ден ще бъде подготовката и свикването на Общо събрание на читалищата. Детайлно ще бъдат описаните етапите от предварителната организация и ръководенето, както и необходимата документация.