Събират данни за българските имоти, останали в Турция
Събират данни за българските имоти, останали в Турция / netinfo

Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България   проведе  срещи с ген.директор на Държавната агенция "Архиви"  и нейните сътрудници за набиране на информация за имотите на тракийските българи-бежанци, останали в днешна Турция.

На последната среща, състояла се през юни т.г. за координация на съвместната дейност, СТДБ е запознато със създадената организация и са уточнени някои принципни въпроси:

Държавната агенция ”Архиви" при Министерския съвет съобщава на собствениците, наследниците, пълномощниците н на други правоимащи лица на които е отнета, заграбена и конфискувана от турските власти недвижима и движима частна собственост в Източна Тракия и Мала Азия, че нейните експерти започват работа по автоматизираното набиране на информация за българските имоти и имотите на българи-бежанци, останали в днешна Република Турция. Създава се база данни, за да се изчисли броя на имотите, тяхната площ и стойност, която да послужи за преговори с Турция.

В момента не трябва ла се изпращат заявления, молби и писма за справки в Държавната агенции "Архиви". Едва след окончателното приключване на създаването на информационния масив за българските имоти в Република Турция, което се очаква да стане през първото тримесечие на 2009 година, наследниците на бежанците ще могат да получават справки за наличието на данни или документи за собственост вДАА.

За да бъде базата данни пълна, СТДБ отправя апел към всички наследници на бежанци, които разполагат с оригинални документи за собственост, или документи , указващи оставена собственост, да предоставят техните ксерокопия лично, или по пощата на адрес : код 1000, София, ул. "Московска" 5 , Държавна агенция архиви - за бежанските имоти.

Още веднъж се напомня, че в ДАА ще се приемат само преведени на български език копия на оригиналните документи. Тези, които притежават оригинални документи на османотурски език, или на някакъв друг чужд език, трябва да преведат документите на български език в преводаческа агенция или бюро за преводи. Поради липсата на достатъчно лицензирани преводачи от османотурски език се препоръчва да се търсят услугите на доц. Мария Калицин в преводаческа агенция "Джара" с адрес : гр.София, бул. "Васил Левски" 63, ет 3, ап.8, тел.02/9866363; 02/9897954".