Пътуващата библиотека на кампанията „Голямото четене
Пътуващата библиотека на кампанията „Голямото четене / netinfo

35 000 подадени гласа за любими книги и над 1200 нови заглавия, номинирани от читателите и зрителите на БНТ, такава е равносметката от първите четири седмици на националната кампания „Голямото четене", която Българската национална телевизия реализира по формата на BBC "The Big Read". Над 97% от гласовете са подадени през интернет страницата на кампанията – 4etene.bnt.bg, останалите – чрез SMS, писма и обаждане по телефона. 66% от гласовете са подадени от жени.

Българската версия на „Голямото четене" започна на 5 октомври 2008 г. и ще продължи до 15 март 2009 г. Кампанията трябва да отговори на въпроса „Кой е любимият роман на българите?". В първия етап на проекта (5 октомври – 7 декември 2008 г.) читателите могат да номинират и да гласуват за своите любими романи, като единственото ограничение е те да са публикувани (написани или преведени) на български език. На 21 декември 2008 г. в специално телевизионно шоу ще бъдат представени романите, получили най-много гласове, от стотно до тринадесето място. Дванайсетте романа, събрали най-много зрителски гласове, ще бъдат обявени по азбучен ред като финалисти. От този момент до края на кампанията зрителите ще продължават да гласуват само за тези дванайсет заглавия. На 15 март 2009 г. в заключително телевизионно шоу ще бъде обявен победителят – любимият роман на българите.

28 дни след началото на кампанията в сайта на „Голямото четене" и в пощенската й кутия в Българската национална телевизия продължават да постъпват номинации за заглавия, невключени в списъка за гласуване. Челната стотица във временното класиране също се променя почти всекидневно, така че все още не е възможно да се правят обобщения и анализи на гласуването.

Към момента 40% от заглавията във временната челна стотица са на книги от англоезични автори, 24% - от български, по 6% - от френски и немски, 10% - от други европейски и 4% - от латиноамерикански автори. Авторът, представен с най-много заглавия – 5 – във временната челна стотица, е българин, както и авторът на най-новата книга в нея – роман, излязъл през 2008 г. Във временния списък на стоте най-обичани от българите романи един немски автор е представен с 4 заглавия, един руски – с 3, двама български и 14 чужди автори – с по 2 заглавия. 16% от заглавията във временния Топ 100 са написани от жени, а 28% от заглавията са на книги от живи автори.

От 9 ноември до 17 декември 2008 г. Пътуващата библиотека на кампанията „Голямото четене" ще обиколи всички областни градове в България, за да направи преглед на състоянието на четенето и читателските общности в страната. Всеки делничен ден точно в 12.00 часа Пътуващата библиотека, натоварена със стотици книги, ще спира пред градската библиотека в един от областните центрове и ще дава възможност на читателите от града да разменят книги и послания с любители на литературата от други градове.

Обиколката на Пътуващата библиотека ще започне на 9 и 10 ноември пред Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" в София. От 12.00 до 14.00 ч. на обяд в неделя и в понеделник всички столичани, обичащи четенето, ще могат да оставят в Пътуващата библиотека свои любими книги с послания, които ще намерят нови читатели из цялата страна.

Във всеки следващ град от маршрута читателите ще могат да разменят любима книга, в която са написали свое послание или адрес за кореспонденция, за някоя от книгите от Пътуващата библиотека. Така пътуващите книги ще свържат четящите българи в общността на „Голямото четене".

Посетителите на Пътуващата библиотека ще могат да открият сред томове любими книги с автограф от автора или с послания от известни личности – писатели, музиканти, актьори, политици, спортисти.

Репортаж от посещението на Пътуващата библиотека във всеки град ще бъде излъчван в централната емисия на „По света и у нас" по БНТ в същия ден, а негов разширен вариант – в сутрешния блок „Денят започва" на следващия ден.

Пътуващата библиотека на „Голямото четене" ще завърши своето пътешествие на 17 декември 2008 г. в София.

Маршрут на Пътуващата библиотека на „Голямото четене"

София: 9 и 10 ноември, неделя и понеделник

Перник: 11 ноември, вторник

Кюстендил: 12 ноември, сряда

Благоевград: 13 ноември, четвъртък

Пазараджик: 14 ноември, петък

Враца: 17 ноември, понеделник

Монтана: 18 ноември, вторник

Видин: 19 ноември, сряда

Плевен: 20 ноември, четвъртък

Ловеч: 21 ноември, петък

Габрово: 24 ноември, понеделник

Велико Търново: 25 ноември, вторник

Търговище: 26 ноември, сряда

Разград: 27 ноември, четвъртък

Русе: 28 ноември, петък

Силистра: 1 декември, понеделник

Добрич: 2 декември, вторник

Варна: 3 декември, сряда

Шумен: 4 декември, четвъртък

Бургас: 5 декември, петък

Ямбол: 8 декември, понеделник

Сливен: 9 декември, вторник

Стара Загора: 10 декември, сряда

Хасково: 11 декември, четвъртък

Кърджали: 12 декември, петък

Пловдив: 15 декември, понеделник

Смолян: 16 декември, вторник

София: 17 декември, сряда