Преглеждат за остеопороза в Кърджали и Момчилград
Преглеждат за остеопороза в Кърджали и Момчилград / netinfo
Кампанията включва измерване на костната плътност за установяване на личния риск от остеопороза с попълване на Едноминутен тест и разпространение на информационни материали за същността на това социално значимо заболяване и възможностите за ограничаването му.

На 25 и 26 октомври в Кърджали изследвания ще проведе д-р Мая Желева - специалист от Националния онкологичен медицински център в София (НОМЦ). Записванията стават в Дирекция “Опазване на общественото здраве” в РИОКОЗ на място или на тел. 6 02 96.

В същите дни д-р Диана Йорданова от Центъра по остеопороза в Кърджали ще проведе масов скрининг в Момчилград. На 7, 8 и 9 ноември тя ще преглежда жени от Златоград.

Тази година 20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата преминава под надслов: “Останете високи, говорете открито за здравето на вашите кости”. В Кърджали и в Момчилград изследванията се организират в рамките на Националната програма за ограничаване на остеопорозата съвместно от Асоциация “Жени без остеопороза”, Българската лига за ограничаване на остеопорозата, Национален медицински онкологичен център, РИОКОЗ, Център по остеопороза – Кърджали и Министерство на здравеопазването.

В България регистрираните с остеопороза са над 750 хиляди души – 80% жени и 20% мъже, от които над 90 хиляди имат едно и повече счупвания. Евентуалното развитие на остеопорозата е заложено още в детско-юношеската възраст, когато се изгражда скелетната маса на всеки човешки индивид. За да се окрие навреме, жените над 45 години трябва да бъдат профилактирани веднъж годишно.

За последната година в Кърджали преглед за личния риск от заболяването са направили 363-ма души. В РИОКОЗ е създаден регистър, в който с остеопороза са установени 82 жени, а с остеопения – 86 от прегледаните. До края на живота си здравноосигурените лица с остеопороза подлежат на диспансерно наблюдение от лекари специалисти по ендокринология и ревматология. Здравната каса заплаща по клинични пътеки оперативни процедури на таза и долния крайник с много голям, голям и със среден обем на сложност.

Рисковите фактори за възникване на остеопороза са многобройни: наследственост, възраст, пол, телесно тегло, ограничена двигателна активност, повишена функция на щитовидната жлеза, недоимъчно хранене, особено в детската и юношеска възраст, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, продължително използване на някои медикаменти.