Не палете огън на открито!
Не палете огън на открито! / netinfo
През последните седмици в резултат на увеличаване на температурите в област Кърджали възникнаха 17 пожара в горски масиви, сухи треви и храсти, които бяха своевременно ликвидирани от органите на пожарна безопасност и защита на населението, подпомогнати от местното население. Причините са предимно небрежност при боравене с открит огън – хвърлени незагасени клечки кибрит и угарки от цигари, както и запалени огньове. Особено опасно е паленето на сухи треви и храсти в близост до горски и полски имоти, вилни зони и селскостопански постройки, тъй като силният вятър е предпоставка за бързото разпространение на огъня.

Започна прибирането на житните култури, което води до допълнително усложняване на противопожарната обстановка. Отново поради небрежност бяха запалени 2 каруци със слама, 1 купа сено и 2 селскостопански постройки.

В резултат на засиления противопожарен контрол от служителите на ОД “Пожарна безопасност и защита на населението” са връчени 9 противопожарни разпореждания, 7 разпоредителни писма и 2 сигнални писма. За различни нарушения на противопожарните правила и норми са съставени 8 акта за административни нарушения.

Областна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Кърджали напомня на жителите на областта:

При почистването на селскостопански и вилни имоти и дворове отпадъците не трябва да се изгарят в близост до горски и полски масиви, а да се изнасят на определените безопасни места.

Не се разрешава паленето на огън на разстояние по-малко от 100 м от горски масиви, горими сгради и складове.

Да не се позволява на децата да играят с източници на възпламеняване – кибрит, запалки и др.

Да не се палят стърнища, крайпътни ивици и други площи със суха тревна растителност.

Селскостопанските работници, животновъди, туристи и другите постоянни посетители в горите да не изхвърлят незагасени клечки кибрит, угарки от цигари и да не оставят неизгасени огньове.

Изключително голяма ще е помощта на гражданите, ако в случай на възникнал пожар незабавно съобщят на тел. 160 и вземат мерки за спиране на разпространението на огъня или загасяването му.