Мисионис край Търговище и Перперикон край Кърджали – с еднакъв градеж и дух за съпротива
Мисионис край Търговище и Перперикон край Кърджали – с еднакъв градеж и дух за съпротива / netinfo
“Градоустройството на Перперикон и Мисионис е еднакво, то промени много от схващанията на античната археология за това какво са представлявали крепостите в периода 4-6в.” – каза днес в Търговище проф. Николай Овчаров. Той и археологът Ангел Конаклиев, дадоха пресконференция на място сред останките от древни улици и сгради на Мисионис.

През тази година разкопките са били проведени основно в ранновизантийската крепост – северно и южно от централната улица и западно от двора на Базилика №2, бе пояснено на срещата. Били са проучени две ранновизантийски сгради и три средновековни. Открити са шепа монети в силно горял вид и овъглено жито. Намерени са и няколко цели съда – търновска пъпчеста керамика, гърненца сграфитокерамика от 12-14 век., чаши, продължава да излиза стъклото, като характерно за ранновизантийския град. Сгради 9 и 10 са проучени до 18м. и след това се губят в гората, сондажи в западната част на крепостта показват, че вероятно там ще излезе още една порта. Открити са също почти всички видове върхове на стрели. Разкопани са и три погребения, при едното човека е със забита стрела в гърдите, което показва, че е загинал в битката при опазването на крепостта.

Друга интересна находка е късен енкулпион /кръст, в който се носят мощи на светци/ – от едната страна е изобразено разпятието, от другата Света Богородица и апостоли. Това, че и шарнирите му не са пробити, според Ангел Конаклиев показва, че не е използван, а в района е имало работилница за ювелирни изделия. Проф. Николай Овчаров смята, че откритието доказва, че това не са палестински кръстове, както са ги наричали, а са част от производство по нашите земи. Той ги нарече още “своеобразен вид ментета, част от индустрия със свещени мощи, голяма част от които не са били свещени.”

Мисионис е изключително значим град и през античността и през средновековието, според проф.Овчаров. Градоустройството му е идентично с това на Перперикон –анализирани са планировка и наситеност със сгради, каквито са съществували в старите римски градове. “Така че Мисионис и Перперикон са два развити града, а не военни крепости, от късно античната и ранновизантийската епоха 4-6 век. – това само по себе си е изключително голямо откритие, че до късно пазят своя градски облик”- каза още той.

През 13-14 век на същото място се появява един голям български град, използващ старите антични сгради, с мощно градоустройство, подчерта още Овчаров. Според него, другото, което сближава Перперикон с Мисионис е, че това са едни от малкото градове, които са се съпротивлявали срещу турското нашествие. Ужасни пожари са сложили край на съществуването им.