Мая Манолова
Мая Манолова / Павел Тенчев
Омбудсманът Мая Манолова ще настоява пред служебния министър на труда и социалната политика да бъде променена подзаконовата нормативна база в Закона за социално подпомагане, според който държавата отпуска 930 лева на родители на деца с увреждания, но от друга страна им забранява да кандидатстват и работят по Програмата „Личен асистент”, по която родителите получаваха социални и здравни осигуровки. Това заяви тя в Кърджали, където се срещна с майки на деца с увреждания по време на приемна за граждани. 

„Крайно несправедливо решение, защото на практика за една майка да се осигурява ще трябва една част от тези 930 лева да бъдат похарчени за това. Така че държавата е голям длъжник на всички семейства, които са избрали сами да се грижат за децата с увреждания”, коментира мая Манолова.

Изменения и допълнения в Закона за семейни помощи за деца влязоха в сила

От думите й стана ясно още, че тя и екипът й са подготвили пакет от законодателни промени, свързани с дейността и злоупотребите на банките по отношение на гражданите, на фирмите за бързи кредити, на частните съдебни изпълнители и предложения за създаване на Закон за личния фалит, който отново да предпази хората от на практика съсипване на техния живот заради  взети заеми и кредити.

Пакетът от законодателни промени ще бъдат внесени в следващия парламент, след като бъдат подложени на широко обществено обсъждане, уточни омбудсманът.