/ netinfo
Кърджали е застрашен от сериозни екопоследици заради аварийна ситуация в Пречиствателната станция за отпадни води, е станало ясно по време на работна среща при областния управител Никола Чанев, в която са участвали представители на община Кърджали, „ВиК“ и фирмите-изпълнители на проекта за „водния цикъл” на Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Собственик на съоръжението е община Кърджали, а от 2,5 г за експлоатацията му отговаря операторът „ВиК“ ООД. По време на срещата е станало ясно, че заради техническа повреда, три от шестте ускорителя на Пречиствателната станция не работят. 

В условията на обилни валежи и високи входни нива на водата,  станцията функционира само с един биобасейн и всеки момент може напълно да излезе от строя, е алармирал директорът на „ВиК”-дружеството инж. Славчо Славков.

По думите му, нееднократно е  поставян въпроса пред местната власт и българската фирмата–доставчик „Биогестинтернешънъл“ ЕООД, но до момента решение на проблема няма.

Оборудването е произведено от немската фирма  „Инвент АГ“, която твърди, че гаранционният срок на машините е изтекъл и ускорителите могат да бъдат подменени срещу заплащане. Операторът обаче не разполага с такива ресурси. Цената на един ускорител е 60 000 лева, обясни инж. Славков.

Областният управител е изразил надежда за бързо решение на проблема, което да предотврати спиране на пречиствателната станция и сериозни екологични последици.