В срещата на министър Попниколов с бизнеса в Кърджали участваха заместник-председателят на НС Цвета Караянчева и областният управител Никола Чанев.
В срещата на министър Попниколов с бизнеса в Кърджали участваха заместник-председателят на НС Цвета Караянчева и областният управител Никола Чанев. / Павел Тенчев
Държавата, в лицето на Министерството на икономиката, се ангажира в Кърджали да бъде реализирана индустриална зона като задължително условие за привличане на инвеститори. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов, който днес се срещна с областния управител Никола Чанев и представители на бизнеса в града край Арда. В срещата участва и заместник-председателят на народното събрание Цвета Караянчева, по чиято покана министър Караниколов посети Кърджали.
„Като основния ни приоритет е да изградим първо инфраструктурата, а именно основните пътища, енергетика, В и К и съответно канализация. Паралелно с  това ще търсим и инвеститори. Надявам се за региона да има интерес, а след това да привлечем и нови инвеститори”, каза Караниколов.
Той обаче уточни, че тепърва ще бъде направен оглед на терена, който е изключително държавна собственост – в района на бившето летище на Кърджали над кв. Гледка. Според Караниколов от тази гледна точка няма да има проблеми по отношение на собствеността на терена. Караниколов изрази убеденост, че в предвид повишения рейтинг на България, отчетен от рейтинговите агенции, за което говорят и много инвеститори, които се обръщат към Министерството на икономиката, инвеститорският интерес към Промишлената зона в Кърджали няма да закъснее.
Един от въпросите, които повдигнаха представителите на бизнеса в Кърджали бе този с ограничаването на административната тежест за бизнеса.  В тази връзка министърът на икономиката посочи, че в момента се изготвя анализ, който трябва да е готов до 15 юни и в който ако не премахнати, то поне да бъдат ограничени сроковете и загубата на време за ходене от администрация на администрация за подаване и събиране на документация. 
„Има прекалено много публични регистри, които обаче не се ползват от държавната и общинската администрация. Анализът ще включва предписания като предложения към местното самоуправление и към държавните институции с точно посочени регистри, където има документи, които трябва да спрат да се искат от гражданите и бизнеса. На практика всяка една администрация може да създаде организация, чрез която да ползва многото публични регистри. А не да кара гражданите и бизнеса да ходят от тук до там, да изваждат един и същи документ”, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов.