/ Деян Герговски
Четирима са загиналите в пожари в Кърджалийско от началото на годината, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. За периода общо 102 са пожара са горели в областта, от които 26 са с  материални щети.

78-годишна жена е пострадала при пожар в село Чорбаджийско

При пожарите с щети 11 са в жилищното стопанство и 5 в отрасъл транспорт, при тези без щети преобладават също в жилищното стопанство – 54 на брой, а 18 са в сметосъбирането.

По причини сред пожарите с материални загуби на първо място – 9 такива произшествия, са вследствие на късо съединение,  4 произшествия са в резултат на небрежно боравене с открит огън, други 4 са предизвикани от строителна неизправност.

При пожарите  без материални загуби водеща причина е неправилно използване на отоплителни уреди /46 броя/, а 23 от тях са причинени от небрежност при боравене с открит огън.

От РД „“Пожарна безопасност и защита на населението предупреждават за повишена опасност от пожари в сезона на пролетното засушаване. Вече горяха около 15 декара горска постеля на 10 април в масив в землището на село Ненково и за потушаването им бяха мобилизирани освен два екипа на службата в Кърджали и 15 горски служители.

Теч на газова бутилка предизвика пожар в Кърджали

Междувременно от днес със заповед на Областният управител в Област Кърджали бе обявен пожароопасния сезон за 2018 година. В заповедта е разпоредено на директорите на горските стопанства в областта съвместно с Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” да локализират горските терени, засегнати от корояд, които са в непосредствена близост до населени места и да се премине към тяхното прочистване от засегнатата дървесина.

„Смятам, че тази мярка е добра като превенция срещу пожари и полезна за населението”, каза Никола Чанев.