/ netinfo
Близо една шеста от картотекираните 7000 водоема в страната са в Кърджалийско, стана ясно след проведена работна среща при областния управител на Кърджали Никола Чанев.

В нея са  участвали председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски, главният секретар Николай Николов и регионалният шеф на ДАМТН в Пловдив Йордан Кюмюрджиев.

884 язовира се нуждаят от ремонт, 450 от тях от спешен

Присъствали са и представители на общините в област Кърджали, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Срещата се е провела във връзка с поправките в Закона за водите,които регламентират контрола и поддръжката на язовирните стени и водоемите.

Станало е ясно, че съгласно промените в Закона, всички обекти ще бъдат описани и категоризирани по два признака: големина и потенциален риск. Тези, които са с първа и втора степен на опасност ще бъдат надзиравани ежегодно, останалите - веднъж на 3 години.

Седем общински язовира ще бъдат ремонтирани с държавни средства

Микроязовирите, които не представляват опасност за населението и инфраструктурата, занапред ще бъдат контролирани единствено от собствениците си. Общините придобиват право да прехвърлят на държавата водоемите, които нямат възможност да стопанисват, с решение на Общинските съвети и посредством заявление по образец, което трябва да подадат до 7 октомври.

За целта към министерството на икономиката предстои да бъде учредено ново държавно предприятие, се посочва в прессъобщението от областната администрация в Кърджали.