249 незаконни постройки ще събарят край язовирите „Ст. Кладенец и „Кърджали
249 незаконни постройки ще събарят край язовирите „Ст. Кладенец и „Кърджали / netinfo

Общо 249 са констативните актове , издадени от РДНСК в Кърджали за незаконни постройки покрай язовирите „Кърджали" и „Студен кладенец" и съответно заповеди за събарянето им, съобщи на пресконференция областния управител на Кърджали Иванка Таушанова. За язовир „Студен кладенец" те са 105 и се намират съответно в землищата на селата Гняздово, Широко поле, Седловина, Островица, Звезделина, Калоянци и Глухар. Една малка част от тези актове са за ограничаване на достъпа до обектите.

Любопитна подробност е, че тези актове и съответно заповеди са издадени на неизвестни собственици, но всички те се обжалват в Административния съд в Кърджали. Хората се явяват в последствие и се обжалват от вече известни собственици, каза областния управител.

За язовир Кърджали заповедите за премахване на незаконни постройки са 144. 19 от тях са в землището на село Брош, в местността Брош-Енчец са 58, в местността Главатарци - 17, в землищата на селата Тополчане и Слепино са съответно 30 и 20. Всичките тези зони попадат в заливаемата зона на изкуственото езеро, но се оказва, че повечето от тях имат удостоверения за търпимост, издадени от община Кърджали.

Справка в Административния съд сочи, че 50 процента от обжалваните заповеди не издържат в правната си аргументация. Самата областна управителка призна, че при някои от тях има допуснати технически грешки, които ще бъдат отстранени.