Жители на кюстендилски села искат с подписка хвостохранилище да спре да трови земята им
Жители на кюстендилски села искат с подписка хвостохранилище да спре да трови земята им / Дарик Кюстендил

Подписка за рекултивация на хвостохранилището на закритата оловно-цинкова мина в района на село Гюешево започнаха в община Кюстендил. Подкрепа са дали жителите на селата в този край- Гърляно, Долно село, Преколница, Каменичка Скакавица и други. До момента са събрани близо 700 подписа. Очаква се подписката да продължи в центъра на Кюстендил,  в района на театъра. С организацията са се заели от местната структура на  партия АТАКА.

"С подписката искаме да предизвикаме вниманието на обществеността. Да бъде потърсена сметка на собственика на хвостохранилището и рекултивацията да бъде направена. Почвите в района са силно замърсени. През 2006-та година приключи възможността да се разходват 2 милиона лева за рекултивация,  по международната  програма САРА, каза инж. Татяна Лучкова, също ангажирана по проблема и представител на фирма за инвеститорски контрол.

"Търсим съдействие от различните институции. С проблема са запознати депутатите от ГЕРБ Валентин Микев и от Коалиция за България Мая Манолова, които да се ангажират със съответно питане по време на парламентарния контрол в Народното събрание. Трябва да се сложи край на това отравяне на хората в този регион", каза Гроздан Грозданов, земеделски производител и представител на АТАКА.

Подписката е предоставена и на областния управител Любомир Анчев. "Действаме чрез наши активисти. Ще сигнализираме и прокуратурата до края на седмицата", увери още Гроздан Грозданов.   След приключване на кампанията по събиране на подписите, има уверението на  ръководството на АТАКА, че тя ще бъде внесена в комисията по жалби, петиции и питания към Народното събрание. Според Грозданов, хвостохранилището е частна собственост, а собственикът трябва да бъде заставен да го рекултивира.

Жители на кюстендилски села искат с подписка хвостохранилище да спре да трови земята им
netinfo