Валери Йовев: Утопия е, обикновеният производител да получи компенсации за измръзналите череши
Валери Йовев: Утопия е, обикновеният производител да получи компенсации за измръзналите череши / Дарик- Кюстендил,архив
Валери Йовев за компенсациите за измръзналите череши
87011
Валери Йовев за компенсациите за измръзналите череши
Валери Йовев със съвет към черешопроизводителите
  • Валери Йовев за компенсациите за измръзналите череши
  • Валери Йовев със съвет към черешопроизводителите

Кюстендилските черешопроизводители трудно ще стигнат до компенсациите, обявени от Министерството на земеделието и храните, за продукция от череши унищожена на полето. Става дума за 14, 44 евро на 100 кг.
"Тази европейска компенсация е за продукция, за която имаш договори, но не можеш да я реализираш, заради ембаргото на Русия, а не е затова, че я нямаш на дървото. Става дума за провалена продукция, а не за измръзнала, когато я нямаш на дървото. Утопия е, че обикновения производител ще получи компенсации. Задавам въпроса, какъв ще е механизма да се установи- колко череши не си обрал, 100 или 300 кг? Не виждам кой би си сложил подписа под такъв протокол, защото това ще се доказва пред комисия", коментира в ефира на Дарик Югозапад общинският съветник от Кюстендил и земеделски консултант Валери Йовев. Той посочи и ниската квота за цялата страна, от 3 000 тона череши. Само в кюстендилско се добиват при нормална реколта между 5 и 8 хиляди тона.
По данни на Йовев, около 70% от черешовите насаждения са измръзнали, при сливите този процент е почти 100%, а при ябълките- около 50%.
В Областна дирекция "Земеделие" има специална комисия, но продукцията трябва да е 100% унищожена, за да получи даден стопанин компенсация и тя е ниска между 20- 30 лв. на дка, допълни земеделският консултант. Неговият съвет е, стопаните да се грижат за овощните си градини, както досега и да кандидатстват януари догодина за плащания, за качество на продукцията.
"ДФ "Земеделие" изплати по 193 лв. на декар за миналогодишната реколта, при минимум добити 227 кг от дка", заяви още Валери Йовев.