Кюстендил
Кюстендил
Присъда от една година и осем месеца условно, с три годишен изпитателен срок получи бившият началник на Криминална полиция в Кюстендил Захари Захариев, заради причинена смърт при катастрофа.

Захари Захариев е привлечен като обвиняем за катастрофата в село Невестино

Делото протече при съкратена процедура по искане на обвиняемия Захариев. Присъдата на бившия шеф и все още настоящ полицай Захари Захариев може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в рамките на 15 дни.
 
Кюстендил


На 13 март 2018 г, около 06.00 часа в село Невестино, област Кюстендил е настъпило пътно транспортно произшествие,при което единият участник е бил именно бившият шеф на Криминална полиция Захари Захариев, който се е движел с несъобразена скорост от 93 км/ч. и удря другият участник, а именно починалият при челната катастрофа 45- годишният Росен Любенов. 

За да няма съмнения: Делото за катастрофата в Невестино отива при колегите им от София

Обвиняемият не пожела да коментира пред медиите, като в съдебната зала заяви, че не е предполагал, че може да участва в такъв инцидент и съжалява за смъртта на Росен Любенов. Роднините на починалият бяха изключително разстроени и заявиха, че ще обжалват присъдата.

„Не сме съгласни с присъдата която се произнесе съда. Абсолютно не сме съгласни с това нещо. Не може  служител на МВР, който прави голямо нарушение. Убива сина ми и да бъде условно осъден.

Почина ранения при тежката катастрофа в Невестино, другият участник е служител на ОД на МВР

Нарушението е толкова ясно, че няма накъде. Прав участък, няма движение друго. Влиза в платното на сина ми с бясна скорост и го убива. Той е убиец на моя син”, заяви майката на загиналия Теменужка Стоянова.

Мъж пострада при тежка катастрофа в района на Невестино

За да се избегнат всякакви съмнения в обективността на разследването, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди досъдебното производство да се ръководи от Окръжна прокуратура-София. От прокуратурата още не са наясно дали ще обжалват присъдата.

„Присъдата е изцяло съобразена със закона. На този етап ще преценим в 15-дневния срок дали ще протестираме постановената присъда. Тъй като пак казвам при процедурата на съкратено следствие присъдата е изцяло съобразена със закона”, каза прокурорът от Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова