Учениците от 3-то ОУ са №1 след външното оценяване за 4-ти клас
Учениците от 3-то ОУ са №1 след външното оценяване за 4-ти клас / Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил, архив

Резултатите от външното оценяване след 4-ти клас в Кюстендилска област са над средните за страната, по всички предмети. На първо място е област Смолян с бал 16,44 точки, следват по резултат българчетата в чужбина, София-град, Благоевград, Габрово и Кюстендил - 15,33 точки, което е "Много добър" 5.

Кюстендилска област е на 8-мо място при външното оценяване по Български език и литература и на още по- престижното 5-то място по Математика, Човекът и обществото и Човекът и природата.

Като среден резултат, най- добре са се представили на външното оценяване учениците на 3-то ОУ "Проф. Марин Дринов"-Кюстендил, със среден бал 19,13 точки, което е равно на "Отличен". В първата петица са Начално училище "Св. Климент Охридски"-Кюстендил, 2-ро ОУ "Даскал Димитри"-Кюстендил, ОУ "Христо Ботев"-с. Невестино и 1-во ОУ "Св. Св. Кирил и Методий". На последните две места са 4-то ОУ "Иван Вазов" и ОУ "Св. Климент Охридски" в Трекляно, където учат деца от ромски произход.

3-то ОУ губи първото място само при изпита по Български език и литература, където най-добър резултат имат децата от Началното училище. На трето място е 5-то ОУ-Кюстендил. Прави впечатление добрия резултат на ОУ "Христо Ботев" в Самораново на изпита по Човекът и обществото. Трето място, след 3-то ОУ и Началното училище в Кюстендил. С четвърти резултат е ОУ в Невестино.