Еремия
Еремия / netinfo
Отлична е грижата за 150-те животни в приюта за кучета в село Еремия, твърдят от неправителствените организации, които го стопанисват, в отговор на подадените жалби от жители и ловци от селото.

„Няма нищо вярно в това, че не храним кучетата. Всеки ден тук идват по няколко доброволеца, които чистят и хранят животните”, заяви Ваня Костова- председател на фондация „Помощ за животинки в беда”- София. Все още няма намерен човек, който да стои постоянно при кучетата, както е законовото изискване.

Еремия
netinfo

От неправителствените организации признаха, че са имали проблем с излизането на техните кучета извън приюта, но оградата вече е укрепена.

„Мен ако питате има още какво да се прави. Аз съм съгласна с това, защото хората, които се занимават с кучета знаят, че те са изключително изобретателни. Единствената положителна страна на нашите животни е, че те са кастрирани и не са агресивни. Подготвени са да бъдат осиновявани и по никакъв начин няма да нападнат човек“, допълни Костова.

Според двете неправителствени организации не е необходимо обектът да бъде регистриран, тъй като кучетата могат да се отглеждат и така, ако за всяко от тях има осигурени по 8 кв. м. площ.

„Всичко, което правим става с пари от спонсори, за това и изграждането на приюта върви бавно. Обектът не може да се регистрира за половин година, тъй като има един куп изисквания. Ние сме в процес на изграждане на един законен обект”, обясни Ваня Костова.

Еремия
netinfo

На въпрос на Дарик, дали ще изпълнят предписанието на ОДБХ- Кюстендил, да регистрират обекта до 10 март, Ваня Костова отговори:

„Това не мога да го кажа, защото хванахме зимния период, в който не е възможно, при тези условия да продължим необходимите дейности за изграждането му. Ако от ОДБХ искат да затворят обекта, ние им предлагаме да вземат кучетата в общинския приют или да ги пуснат на улицата”.

„През последният месец от тези кучета са осиновени 35. Много от животните в приюта са прибрани от улиците на Кюстендил”, каза председателят на Дружество на защита на животните- Кюстендил Ели Иванова.

От неправителствените организации заявиха ,че са правили проучване на района и там няма подпочвени води, чрез които да се замърсяват водоизточниците на местните жители в село Еремия.

Еремия
netinfo

Дарик- Кюстендил