ОУ Иван Вазов
ОУ Иван Вазов / Дарик- Кюстендил, архив
Жители на ромския квартал “Изток” в Кюстендил, сред които родители на ученици, искат с Подписка отстраняването от длъжност на временно изпълняващата длъжността директор на ОУ “Иван Вазов”- Веселка Котева- Малинова. Подписката е подкрепена от 225 души и е в подкрепа на Отворено писмо от персонала на учебното заведение, който също иска смяна на директора.
 
“Тя е назначена с връзки. Отношението й е малко грубо, да не кажа арогантно. Не и екипен човек, ние контактуваме и с учителите. Не я приемат”, каза пред Дарик един от родителите Венцислав Филипов. Той отрече проблема да е свързан с въвеждането на нови правила на работа и затягане на дисциплината в училището.
 
Подписката е входирана в РУО- Кюстендил и Община Кюстендил. Ако няма реакция ще сигнализираме и МОН, допълни Филипов.
 
Потърсена за коментар, директорът Веселка Котева разказа пред Дарик, че напрежението с колектива е започнало още в първите дни, от както е на поста, защото е отменила обучение на целия персонал- педагогически и непедагогически в Пловдив.
 
“Планирано бе вътрешно училищно обучение на персонала със заповед на зам.- директора, изпълнявала длъжността директор преди мен. Обучение в Пловдив, като разходите за пътуване, спане, зала, помагала, диджей даже е имало, хонорари и разходи по пребиваването на лекторите, които също са от Кюстендил са за сметка на училището, около 4 000 лв. Това не е редно да се прави. Не може човек от Кюстендил, да провежда обучение в Пловдив, а и тези колеги не са оторизирани да провеждат обучения. Прилича повече на екскурзия”, заяви Котева.
 
Директорът започва и контролна дейност в училището по отношение на присъстващите ученици и въвежда забрана за влизане на родители в класните стаи.
 
“Като вляза в час и в паралелка от 23 деца няма нито едно, и вътре учителя да си седи спокойно, не е естествено. Предупредих класните ръководители да разговарят с родителите, че ще минавам на проверки. Има паралелки където децата си идват, но има и такива без контрол от класния ръководител. Родителите влизат всеки ден в подготвителните групи, със закъснение- към 09, 30 ч. и започват да си хранят децата вътре, до 11, 15 ч. Пица, закуски, сокове, всичко се слага на чиновете. И аз питам- кога има учебен процес и пуснах заповед, че не искам да има родители след 09, 20 ч.
Точно тези родители започнаха протест, въпреки че разговарях с тях”, коментира пред Дарик временно изпълняващата длъжността директор Веселка Котева.
 
Тя допълни картината от по- горните класове в ромското училище. “Влизат родители, заплашват децата, че ще ги убият, ще им извадят езика, кълнат децата, ужасно е. Какво да направи един директор, освен да ограничи достъпа”.
 
Директорът е предприел действия и за повишаване хигиената в училището, след 3 случая на хепатит.
 
По отношение на подписката от родители, Котева бе категорична, че тя не е автентична.
 
“Видях как Стефан Лазаров преснима същите подписки, ползвани преди време, за да се запази това училище, а не децата да се преместят в училищата в града. Това може да се провери”, каза Веселка Котева пред Дарик.
Тя е подала заявление за освобождаване и ще остане на поста директор до 7 февруари.
 
В момента тече и проверка в ОУ “Иван Вазов”. Дарик- Кюстендил подаде въпроси по електронната поща към РУО- Кюстендил и очаква отговори за изясняване на ситуацията в учебното заведение.
 
Дарик- Кюстендил