/ Благой Момчилов
Правителството ще отпусне 600 000 лева за Рилския манастир. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети Светата обител, предаде NOVA.

Виртуална разходка за Седмица на гората в природен парк "Рилски манастир"

По-рано от там се оплакаха, че в хазната на храма няма преведени никакви средства, въпреки че манастирът е в списъка на ЮНЕСКО. 

Рилският манастир не е получавал държавна субсидия

Финансовата криза, според игумена дядо Евлогий, е невиждана, а до дни ще бъде открита дарителска сметка, за да не се стигне до фалит. Субсидията, която манастирът трябва да получи тази година, е в размер на 597 хиляди лева. Парите са предвидени за реставрации, ремонти и поддръжка.
.
Държавата искаше да даде на три манастира - Рилския, Троянския и Бачковския - един милион и сто хиляди лева, каза Емил Велинов, директор на "Дирекция вероизповедания" в МС, който също присъства при посещението. Парите обаче бяха вкарани в една обща сума, дадена на Светия синод, която е използвана за заплати, допълни Велинов. По думите му на Светия синод са били преведени общо 26 милиона лева.
 
Премиерът в Рилската света обител

Премиерът в Рилската света обител

Публикувахте от Новините на NOVA в Вторник, 2 юни 2020 г.


Свещениците в трите манастира не получават заплати от Светия синод, посочи по време на разговора дядо Евлогий. Той благодари на премиера за финансовата помощ и за ремонтирания път до манастира.
 
Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 2 юни 2020 г.
NOVA