НУ "Св. Климент Охридски"
НУ "Св. Климент Охридски" / НУ
Ученици на Начално училище “Св. Климент Охридски” в Кюстендил постигнаха отлични резултати на Националната олимпиада по Гражданско образование. 5 от проектите в призовата десетка са от Началното училище в Кюстендил
 
Разработихме 12 проекта, от тях 8 се класираха на областен кръг, а 5 за националния финал, като влязоха сред най- добрите 10 в страната. Олимпиадата бе 10- та по ред и се проведе в Сандански, Гордеем се с този успех, защото участваха деца от цяла България, разказаха преподавателите Десислава Кирилова, Даниела Бекова, Ирена Стоянова и Андреа  Иванова.
 
Гражданското образование не е предмет изучаван в училище, децата разработват тема върху някакъв проблем и търсят решение. Бяха засегнали темата за опазване на околната среда, родолюбието и опазване на националното самочувствие. Целта  е да се развият личностите качества на децата, да ги обогатят като хора. Разрешаваме казуси, играем игри и децата могат да усетят материала. Липсва практическата насоченост в учебниците “Човекът и природата”  и “Човекът и обществото” изобилстват от терминология. Материала е поднесен по неразбираем начин”, коментира Десислава Кирилова.
 

НУ "Св. Климент Охридски"
НУ

Проектът на Виктория Вучкова от 4б- “Част от нас” е на призовото 2- ро място в България. “С него искам да покажа на другите хора, че хората с увреждания, макар и по- различни са точно като нас. Общуването с тях не може да ни ограби, а може само да ни обогати. Аз имам братовчед който е сляп, искам да разбера за трудностите, през които преминават хората с увреждания”, разказа пред Дарик Виктория.
 

НУ "Св. Климент Охридски"
НУ

Кристиян Даскалов от 4б се е представил с проекта “1, 2 ,3 и хайде да правим добрини”. “ Трябва да правим добро, да помагаме на останалите. Когато заедно правим нещо, ще го направим по- добре”, каза Кристиян пред Дарик.
 
Димитър Домозетов от 3а е участвал с проекта “Зелени стъпки, научих да пазя природата чиста за бъдещето на планетата Земя”. “На моето любимо място Хисарлъка често виждам хора, които замърсяват и на мен ми идва да им кажа да не го правят”, коментира Димитър.
 
“Моят проект бе за наследството и аз исках да докажа, че ние трябва да се гордеем с произхода ни защото българският народ е наистина много велик”, заяви Никол Борисова от 4а клас.
 

НУ "Св. Климент Охридски"
НУ

Красиана Иванова от 4в е презентирала проекта си “Който пее, зло не мисли”. “Днешните деца слушат само Криско, Дара, Гери Никол, а са забравили Лили Иванова, Емил Дмиитров, Васил Найденов. Аз харесвам много песента “Детелини” на Лили Иванова”, коментира Красиана пред микрофона на Дарик радио.
 
 
 
 
Дарик- Кюстендил