Пернишка фирма запорира сметките на община Дупница. Кметът Чимев го определи за варварско престъпление
Пернишка фирма запорира сметките на община Дупница. Кметът Чимев го определи за варварско престъпление / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Община Дупница е със запорирани сметки, след като пернишката фирма "Флорс" ЕООД спечели дело пред Софийски апелативен съд. Общата сума, която ще влезе в сметките на фирмата, спечелила по време на предишния кметски екип поръчката за озеленяване на града е 437 992,59 лева. Въпреки разговорите на заместник- кметът Олга Китанова с фирмата за разсрочено изплащане в период от 1 година е получен отказ. Кметът Методи Чимев коментира, че досега са срещали разбиране, тъй като всеки знае какво е финансовото състояние на общината, този път обаче не са срещнали такова.
"За пореден път, заради умишленото, може би нехайство на някой или от други подбуди, общината и самите жители се превръщаме в заложник на фирмени или по-точно на финансови интереси. Този акт бих го нарекъл варварско престъпление спрямо дупничани. Отдавна алармираме за тези подводни камъни, които изскачат един след друг. Досега сме имали общо 6 запора за суми до 20 000 лева, но това сега е направо кощунство", коментира градоначалникът. Той успокои директорите на училища и детски градини, че този запор няма да се отрази върху тях.
По закон, държавните субсидии не подлежат на такъв запор, така че плащанията към тях ще продължат. Всички собствени приходи обаче ще отиват по погасяване на запора. Решението ще бъде обжалвано ВКС, това обаче не спира неговото изпълнение.
За двете години управление на този кметски екип има заведени искове за около 4,5 млн. лева. Сред най-големите са почистващата фирма "Шеле", с която бе подписано споразумение за разсрочено плащане и бяха платени 2,1 млн. лева. Благоевградската "Галчев инженеринг груп" също спечели дело за ремонта на басейните в парк "Рила", както и за грубия строеж на 1-ва детска градина, като и с тях има сключено споразумение за разсрочено плащане на 621 000 лева с всички разноски. Другият голям иск, потърпевша по който отново е Община Дупница е от консултантската фирма "Юнайт Консултинг" ЕООД. Кюстендилски окръжен съд им присъди претенцията в размер на 327 176 лева за извършени консултантски услуги по договор за изготвяне на европроекти за енергийна ефективност на училищата и рехабилитацията на пътищата. Общината оспорва този иск с мотива, че от фирмата така и не са представили справка от Министерство на регионалното развитие и благоустрояване за входираните проекти, както и, че въпросните услуги на фирмата не са фактурирани.