/ iStock/Getty Images
Почистване на река Струма организира неправителствена организация в Кюстендил на 26 септември.

"В слънце или дъжд, нека се съберем на бреговете на Струма в района на Кюстендил и за един ден да извадим, колкото се може, повече от натрупаните по бреговете на реката отпадъци. А ние поемаме отговорност нови боклуци да не попадат в реката", казаха организаторите от Harmonica Оrganic Foods.

В организацията на акцията участва и Община Кюстендил. Ще бъдат осигурени място за паркиране, материали за почистване, извозване и депониране на събрания боклук.

Система за измерване на чистотата на въздуха ще бъде монтирана в Кюстендил

"Пластмасовите и стъклени отпадъци ще се събират в отделен цвят чували и ще бъдат транспортирани до пунктовете за вторични суровини в Кюстендил. Със средствата ще подкрепим детското отделение на болницата в града.

Битовите и всички останали нерециклируеми отпадъци също ще имат свой цвят чували и ще бъдат транспортирани към съответното депо за боклук", увериха организаторите.

От неправителствената организация от миналата година търсят решение на проблема с голямото замърсяване на река Струма. "Сега имаме нужда от много хора", казаха организаторите. Те посочиха, че преди година акцията е започната само от трима души, а постепенно в нея са се включили много доброволци.

"Надяваме се, че това ще е и пример за много други хора в България и ще мотивира и други организации да се обединят и да се справят със замърсяването на реките там, където живеят и работят", допълват организаторите.
БТА