/ iStock/Getty Images
Кметовете на населените места в общината също следят състоянието на реката
"Всички институции, имащи отношение по замърсяването на река Струма, на територията на община Кюстендил, ще бъдат уведомени от необходимостта за взимане на проби и направата на анализ за състоянието на водата й". Това каза по време на заседание на ОбС в Кюстендил кметът на общината Петър Паунов.

Изказването е по повод питане на общински съветници относно замърсените води на реката и провелата се в средата на август среща в съседната община Босилеград, Сърбия, за еко-химическия статус на реките в Краище - област в Западна България и Източна Сърбия и малка част от Република Северна Македония, по повод дейността на мините за олово и цинк в западната ни съседка.

"Общината е уведомила всички ресори, прокуратурата също следи случая. Пробите, които до момента са направени на българска територия, категорично попадат в нормите", каза кметът Петър Паунов.

Откриха дарителска сметка за зоопарк в „Хисарлъка“

Той посочи, че кметовете на населените места в общината също следят състоянието на реката. "Компромис никога не сме правили с екологията", коментира Паунов. Кметът призова повече хора да се включат и в акция за почистването на коритото на Струма, организирана от неправителствена организация на 25 септември.

"На сесията стана ясно, че предстои комисия от община Кюстендил да направи проверка на всички детски площадки в града, за необезопасени елементи. Предстои и проверка за мълниезащитата на двата стадиона, детските заведения и училищата, както и спортните площадки", съобщи още Паунов.

Кметът на Кюстендил заяви, че ще инициира среща с общинските съветници, във връзка с очакваното тройно поскъпване на електроенергията. Той посочи, че доставчикът на електроенергия за общината е подал уведомление, че се отказва от договора и е предложил за досегашната цена от 105 лв. за нощна енергия за мегават и 120 лв. за мегават дневна енергия, цената да скочи до 241 лв. "Прогнозата е на 21 септември цената вече да бъде 325 лв.", каза Паунов. Той уточни, че за миналата година Общината е платила 460 хил. лв. ток.

"Общината от години е буфер между хората в тежко социално положение, и инфлационните процеси. Ще се постараем държавата да стане буфер и да ни компенсира и за тези разлики в електроенергията. По-лошото е, че бизнеса е изправен пред много тежка ситуация", коментира още кметът на Кюстендил.

По повод питания на общински съветници, кметът на Кюстендил заяви, че зоокътът в града остава затворен за посетители, но има готовност при заявка да приема групи от детски заведения.
БТА