Омбудсманът иска спазването на европейска директива за винетките, кани еврокомисар в панелен блок в София
Омбудсманът иска спазването на европейска директива за винетките, кани еврокомисар в панелен блок в София / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

За спазването на европейска директива при определяне на цените на винетните стикери, настоя омбудсманът Мая Манолова. Например, в директивата препоръчва месечната винетка да е 10% от стойността на годишната, а в България тя е близо 30%, а еднодневната да е 2%.
Увеличението на винетките с министерско постановление е във ВАС и заседание по делото е насрочено за утре. Въпреки висящото производство, хората, които ще пътуват трябва да си купят винетки, препоръча Манолова. Тя ще инициира през седмицата срещи при министрите Лиляна Павлова и Владислав Горанов, по предложението й за въвеждане на еднодневна винетка.
"Това е справедливо решение за българските граждани които инцидентно ползват републиканските пътища, а и ще повиши събираемостта. Европейска директива задължава при определянето на цените за винетките за товарни автомобили да се спазват строги пропорции, които са препоръчителни за леките автомобили.
Например, месечната винетка не трябва да е над 10% от годишната, седмичната- 5%, а за дневните препоръката е 2% стойността на годишната винетка. Макар това да е препоръчително към леките автомобили, със сигурност е израз на справедливост при налагането на цените на винетките и е стандарт, към който всички европейски страни се стремят. България е много далече от този стандарт, седмичната винетка е 15% вместо 5% от цената на годишната , а месечната е 30% вместо 10%", коментира омбудсманът Мая Манолова.

Омбудсманът ще внесе утре жалба до Конституционния съд, срещу текст в ГПК, който регламентира присъждането на юристконсулстки възнаграждения на юридически лица, институции, Еднолични търговци в съдебни процеси, независимо от това дали не са изплатили тези възнаграждения на своите юристконсулти.
"Стандартнта практика е, юристите да са на заплата и това са едни възнаграждения, които служат за неоснователно обогатяване на съответните монополни дружества, юридически лица или държавни институции. На практика, това представлява пречка за достъпа до съд и до правосъдие, за достъпа до справедлив протест на българските граждани. Става дума за стоици, а понякога и хиляди лева и хората просто не си позволяват да си защитават правата пред съд", заяви Манолова.
Топлофикация- София прибира от всеки потребител по 300 лв. пред съд и по 350 лв. пред съдебен изпълнител.
Мая Манолова ще покани и еврокомисарят за защита на потребителите Вера Юрова, да посетят някои панелен блок, за да се запознае с проблемите на гражданите със столичната топлофикация.